Themaweek oktober 2017: Name It Kinderkleding

Niet bepaald regelmatig, maar met enige regelmaat organiseren we een themaweek in het Atelier Velp. Het thema van de kunst themaweek in oktober 2017, was Name It Kinderkleding.

De themaweken worden steeds weer erg positief ontvangen door zowel de kunstenaars als de bezoekers. Het doel is om bezoekers naar het Atelier te trekken, zodat de bezoekers verschillende kunstenaars kunnen bezoeken en hun kunstwerken kunnen bekijken. Het uiteindelijke doel is namelijk om de verkoop van kunstwerken door kunstenaars aan de bezoekers te stimuleren. Bovendien wordt, direct na de kunstweek, de verkoop van de kunstwerken online gestimuleerd. We hopen dat de kunstenaar op deze manier hun inkomen kunnen verhogen.

Het is namelijk een groeiend probleem onder kunstenaars dat ze niet een inkomen lijken te genereren waarvan ze kunnen leven en bovendien hun kunst kunnen financieren. Dit vormt een groeiend probleem doordat dit als gevolg heeft dat veel getalenteerde kunstenaars er noodgedwongen voor kiezen om te stoppen met het kunstenaarschap.

Veel kunstenaars zijn zeer creatief en producerende baanbrekende kunst, maar hebben tegelijk totaal geen gevoel voor financiën en verkoop. Het liefst houden ze al hun kunst zelf of geven ze het weg, soms in ruil voor andere goederen. Dit brengt helaas geen brood op de plank en levert ook geen geld op waar de kunstenaars hun huis, de huur van het atelier of de benodigdheden om de kunst te produceren van kunnen betalen. Dat is een probleem, want dit beperkt hen in het produceren van nieuwe kunst. Helaas is geld dus een issue onder kunstenaars.

Name It Kinderkleding
De reden waarom het bestuur heeft gekozen voor het thema Name It Kinderkleding, is breed. Ten eerste wilde het bestuur dit keer een thema kiezen waarmee kunstenaar een breed scala aan materialen zouden kunnen gebruiken, en dan met name het materiaal ‘textiel’. Door te kiezen voor Name It Kinderkleding als thema, wordt er gestuurd naar kunstwerken waar textiel bij wordt gebruikt.

Ten tweede wilde het bestuur een thema kiezen waarin kinderen werden betrokken in de kunstwereld. Name It Kinderkleding is een kledingmerk voor kinderen.

Ten derde wilde het bestuur graag een thema dat op verschillende manieren geïnterpreteerd kan worden. In het geval van Name It Kinderkleding, kan men kiezen om juist wat te doen met de woordcombinatie ‘Name It’ of juist met het woord Kinderkleding. Of natuurlijk allebei. De kunstenaar is vrij om zijn of haar eigen manier het thema Name It Kinderkleding te interpreteren.

De onderliggende toon werd bepaald door Amazingkids.nl, waar veel kunstenaars inspiratie vandaan hebben gehaald voor hun kunstwerk.