Energietarief voor kunst

Waarom een laag energietarief niet altijd voordelig is

Nederlandse consumenten houden zich steeds vaker bezig met het vergelijken van energieleveranciers om hiermee het energietarief voor gas en stroom te verlagen. Veel consumenten gaan daarom direct af op een leverancier met de laagste prijzen en stappen halsoverkop over. Dit is niet altijd verstandig. Kies je voor een laag energietarief? Dan is de kans groot dat de overige kosten torenhoog zijn zoals je vastrechtkosten. Hierdoor betaal je alsnog te veel voor je gas en stroom en ben je vaak duurder uit.

Wat zijn vastrechtkosten?

Je energierekening is op te splitsen in twee delen. Je variabele kosten en de vaste kosten. De vastrechtkosten vallen onder de variabele kosten. Dit is namelijk een bedrag waarvan de hoogte zelf bepaald mag worden door de energieleverancier. Dit bedrag is niet vastgelegd door de overheid zoals bij de vaste kosten en behoren daarom onder variabel. Ook je energietarief valt onder de variabele kosten.

Vastrechtkosten betaal je aan de energieleverancier. Zij brengen dit bij je in rekening als administratieve kosten. Hieronder vallen bijvoorbeeld het maken en versturen van je rekeningen en het regelen van de levering van gas en stroom in jouw woning met de netbeheerder.

Deze kosten verschillen per energieleverancier en je betaalt het voor zowel gas als stroom. Sommige energieleveranciers hanteren een ander tarief voor gas dan voor stroom. De verschillen kunnen al snel oplopen tot wel 10 euro per product per maand. Je kunt dus gemakkelijk besparen wanneer je een energieleverancier hebt die hoge vastrechtkosten in rekening brengt.

Laag energietarief zorgt voor hogere vastrechtkosten

Veel energieleveranciers willen het lage energietarief compenseren op de vastrechtkosten. Daarom gebeurt het vaak dat er bij een laag energietarief, hoge vastrechtkosten worden berekend. Zo verdienen ze alsnog op je en kunnen ze de gemiste inkomsten door de lage tarieven toch compenseren. Ga dus niet altijd blinde links voor de voordeligste energietarieven maar kijk ook eens naar de vastrechtkosten. Zijn de vastrechtkosten hoger dan 5 euro per product maar heb je wel een laag tarief? Dan is het zeer voordelig om over te stappen. Er zijn namelijk gewoon energieleveranciers die zowel een laag energietarief rekenen als lage vastrechtkosten.